MÜZiSYENLERiN SIĞINDIĞI ‘ADA’ 25 YAŞINDA





Türkiye’de alternatif müziğe şans veren birkaç bağımsız plak firmasından biri olan Ada Müzik, 25’inci yaşını dev bir konserle kutluyor. Bugün Açıkhava Tiyatrosu’nda yolu Ada’dan geçmiş sanat- çılar toplanacak ve Ada’ya “Nice yıllara” diyecek...


Ruhi Su, Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay, Ali Asker, Akrep Nalan, Grup Çığ, İlkay Akkaya, Rashit, Moğollar, Erdal Güney, Hümeyra, Nurettin Rençber, Jehan Barbur... Kimi göçüp gitmiş bu dünyadan, kimi hayatta ve müzik yolculuğuna devam ediyor. Hepsi ‘farklı telden çalıyor’ ama ortak bir özellikleri var: Hepsinin yolu ‘Ada’dan geçmiş. Türkçe, Kürtçe, Rumca, Çerkezce söylenen rock’tan caza, elektronik müzikten  halk müziğine uzanan geniş bir yelpazeyi aynı çatı altında toplamayı başarmış bir müzik şirketi ‘Ada Müzik’. Üstelik siyasi çalkantıların ve ekonomik krizlerin yaşandığı, popüler müziğin önlenemez yükselişte olduğu dönemlerde bile müzikal kaliteye değer vererek, ‘piyasa’ koşullarına boyun eğmeden, gençlere fırsat tanıyarak, kapı açarak, yol göstererek, yanında olarak... Farklı tarzları, kültürleri, kuşakları buluşturup bir ‘aile’ oluşturmayı başardı ve Türk müzik piyasasında önemli bir yer edindi.

400’ü aşkın albüm yayınladı. Sadece müzisyenler açısından değil, dinleyiciler için de ufuk açıcı, yol gösterici bir misyon üstlendi. Yayınladığı albümlerle Türkiye’nin renklerine, kültürel çeşitliliğine işaret etti. Evet, insanların ‘farklılıklardan’ söz etmekten bile korktuğu günlerde, korkunun adını bilmeyen bir müzik şirketi olarak varlığını sürdürdü. Popüler müzik kültürüne uzak müzisyenler ve dinleyiciler için, Gürol Ağırbaş’ın deyimiyle ‘sığınılacak bir ada’ oldu gerçekten.

‘Ada’ demek Bülent Forta demek

Yolu ‘Ada’dan geçmiş eski yeni, bütün müzisyenlerin de dediği gibi Ada Müzik’i, Ada Müzik yaparak bugünlere getiren Bülent Forta. Farklı kuşaklardan, popüler kültüre hizmet etmeyen müzisyenlere kapısını açtı. Türkiye’nin farklı müzik renklerini dinleyiciyle buluştururken sanatçıların hakları için de mücadele etti. Yeri geldi korsana karşı savaştı yeri geldi müzisyenlerin telif hakları için mücadele etti. Başkanlığını yaptığı Mü-Yap’taki çalışmaları olumlu olumsuz eleştiriler aldı. Ancak, Ada Müzik etiketiyle yayınlanan albümlerle her kesimden dinleyicinin yüreğine dokundu.

80 sonrası siyasi baskıların yaşandığı yıllarda müzik piyasasındaki yolculuğuna başlayan Ada Müzik ve Bülent Forta, kendisine ‘sığınanların’ sayısını her geçen gün artırarak yoluna devam etti.

Şimdi Ada Müzik ailesi 25’inci yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yolu Ada’dan geçen isimlerle elbette... Bu akşam, TNT Yaz Konserleri kapsamında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılacak kutlamaya Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay, Grup Gündoğarken, Yeni Türkü, Hüsnü Arkan, Birsen Tezer, Bulutsuzluk Özlemi, Mor ve Ötesi, Jehan Barbur, Mavi Işıklar, Replikas ve Gürol Ağırbaş şarkılarıyla katılacak. “Nice yıllara” diyerek sözü, yolu Ada Müzik’ten geçen müzisyenlere bırakıyoruz...
“Türkiye’de yapılan müzik üzerinde çok olumlu etkisi var”Derya Köroğlu (Yeni Türkü): Piyasa dışı, ticari olmayan yapımlara da yer verdiği için Türkiye’de yapılan müzik üzerinde çok olumlu bir etkisi var. Ada Plak olmasaydı kaliteli müziği dinleme şansına sahip olmayacaktık. Bu görevini devam ettirmesi dileğiyle, nice yıllara..

“Hiçbir sanatçının emeğine göz dikmedi”Jehan Barbur: Bülent Forta inandığı herkese çok destek oldu, bana güven verdi. Üretime, besteye ve söze saygı duydu ve hiçbir sanatçının emeğine göz dikmedi, fayda sağlamaya çalışmadı. Benim için Ada Müzik tektir. Bülent Forta, özgünlüğüne inandığı işlere kapısını açtı, bütün aşmalarında destek oldu. Ve sanatçılara her zaman “Bir ihtiyacın olursa yanında olmak isteriz, lütfen bizimle paylaş” dedi. Benim için Ada Müzik=Bülent Forta’dır. Kendisine çok çok teşekkür ediyorum.

“Duruşundan taviz vermedi”

Gürol Ağırbaş: 25 yıldır duruşundan taviz vermeyen ender kuruluşlardan biri. Bizim gibi popüler kültüre dahil olmayanlar için sığınılacak bir adadır hakikaten.

“Biz sanatçılar kadar duyarlı bir firmadır”Gökhan Şeşen (Gündoğarken): Müzik piyasasında gerçekten biz sanatçılar kadar duyarlı bir yapımcı firmadır. İnandıkları işlere imza atıyorlar ve portföyü bunu yansıtıyor. Ada Müzik’ten Gündoğarken olarak albümümüz çıkmadı ama ortak o kadar güzel işler yaptık ki, bu konser için heyecanlanmamak mümkün değil.

“İstikrarlı çizgisini asla bozmadı”Replikas: Ada Müzik’in bizim için önemli bir yeri var. İlk albümümüzü yayınlayan, bize destek veren bir plak şirketi. Bununla da kalmadı bizim gibi henüz albümü olmayan irili ufaklı birçok müzisyene ışık tuttu. İstikrarlı çizgisini asla bozmadı. Bunu yaparken de sanatçının müzikal estetiğine değer vermesi, saygı duyması da önemli özelliklerinden biri.

“Çok öğretici bir deneyimin adıydı Ada”

Mor ve Ötesi: Ada Müzik, Mor ve Ötesi’nin profesyonel müzik yolculuğunun başladığı yerdir. 1996 yılında yayınladıkları pek çok ilk albümden biri de bizim ‘Şehir’ albümümüzdü. Başka türlü asla gün ışığına çıkamayacak pek çok albüme ev sahipliği yapmış olmasının yanında, bizim için çok öğretici bir deneyimin de adıydı ‘Ada’. Türkiye’de popüler olmuş pek çok grubun aksine Mor ve Ötesi’nin kendi sesini bulması için acele etmemesine, deneyler yapabilmesine olanak sağlayan gerçek bir özgürlük ortamı sunan Ada Müzik’teki yıllarımız, bizi ilerleyen yıllarda değerini daha da iyi anladığımız bazı tecrübelerle donattı. Ada Müzik, Türkiye müzik haritasının pek çok farklı rengini yaşatmasıyla bu ülkenin kültür hayatını ciddi anlamda etkilemiş, değiştirmiş ve desteklemiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ada müzik 25. yılını kutluyor

BAKİ DUYARLAR - JAZZ ARK

BİLGE GÜNAYDIN - DAYDREAMS