KHAROON / Ölülerin Kayıkçısı "Uzaklar"



UZAKLAR’DAN ŞARKILAR

kharoon / ölülerin kayıkçısı sürecinin ilk albümü “ UZAKLAR ”, ADA Müzik etiketiyle  dinleyici huzuruna çıktı.

“kharoon” bir imge, bir kişi ya da bir işaret değildir.
 
Hem hiç kimse, hem de herkes olabilme durumuna verebileceğimiz bir isimdir esasında.
 
Bu çalışmada şarkılar var, belki bir başkasında öyküler, danslar ve resimler de olur…
 
Uzun zamandan beri, kharoon hep vardı ve ama uzaktaydı...
 
UZAKLAR’ın bıraktığı izlerden sözeden bu şarkıları şimdi dinleyebiliriz…

ölülerin kayıkçısı / kharoon ve müzik hakkında
 
İlk şarkıların ortaya çıkması çok uzun yıllar önce oldu: 1981 ve izleyen yıllar. Gökmen Karadağ ve Hüseyin Murad’ın İzmir’de tanışması (1986), devamında bir varoluş çabası olarak müzikle uğraşan Gökmen (yaş 16) ve Murad (yaş 21) birlikte şarkı söylerler. Gökmen, Boğaziçi’ni kazanıp İstanbul’a gelir (1989), 2 yıl sonra da Murad taşınır İstanbul’a. Bu arada kharoon / ölülerin kayıkçısı adlandırması artık yapılmıştır, yoğun bir müzik çalışmasıyla (1991-1994) neredeyse yayınlanma aşamasına gelen “Rüzgarlar ve Yollar” albümü, buraya sığması olanaksız bir çok badireden sonra gerçekleşmeyecektir. Yıllar ve yıllar boyunca pek çok kişi ve ekiple çalışmalar sürdürmesine karşın, hayat bir türlü “albüm yayınlama” noktasına taşıyamamıştır ölülerin kayıkçısı sürecini.
 
Zaman geçerken ve yaşananlar, onlarca albüm, yüzlerce şarkıya dönüşmüşken, 2004’ten itibaren her şeye şahit olan Serkan Fidan 2012 yılında: “Bu kez albüm yapmamanızı engelleyeceğim” diyerek olaya el koyar ve epeyce maceralı dönemeçlerden sonra, nihayet “mucize” gerçekleşeceği elleri bulur: Baki Duyarlar. 
Ve böylece; kharoon/ölülerin kayıkçısı, UZAKLAR albümü, Baki Duyarlar’ın düzenlemeleri ve müzik yönetmenliğinde hayata geçmiş oluyor.
 
UZAKLAR albümü hakkında
 
Uzaklar albümü de, diğer bütün şarkılar ve albümler gibi, hayatın içinde yazıldı ve müziğe dönüştü. Baki Duyarlar’ın albümün ön çalışmalarını dinlemesi ve “Bunu yapalım” demesiyle birlikte üretim takvimi başladı. Baki’nin düzenlemeleri özenle yapmasının ardından, müzik yönetmeni olarak yaptığı planların tamamı dakik bir biçimde sonuca ulaştı. Ada Stüdyo’nun efsane ekibi, İhsan Apça ve Özkan Mete’nin, Baki Duyarlar ile benzersiz uyumu, son derece zevkli zamanlar geçirilen, verimli stüdyo günlerini unutulmaz kıldı.
 
Cem Aksel davul, Kağan Yıldız kontrbas ve bas gitar, Erdem Sökmen akustik ve klasik gitar, Şenova Ülker trompet ve flügelhorn, Tolga Çebi keman, Indira Mas viyolonsel, Tamer Temel soprano saksafon ve flüt, Barış Bölükbaşı elektro gitar, Çağdaş Oruç tenor saksafon, Aylin Özer flüt, Öykü Karadağ bas klarnet, Fatih Ahıskalı ud, Yasin Kayırtar vurmalı çalgılar, Kıvanç Güçkıran akordiyon, Zafer Taştan duduk çaldı ve tabii ki Baki Duyarlar akustik piyano ve tuşlu çalgılar. Hüseyin Murad da şarkıları söyledi.
 
Akustik piyano prova ve kayıtları Mustafa Sarıoğlu ile Müzikevi Taksim stüdyosunda gerçekleşti.
Ressam Horasan, albümün şarkılarından yola çıkarak yaptığı ve yine albüm şarkılarından yola çıkarak “Bir Nehrin Kıyısında” adını verdiği bir grup desen çalıştı; o desenler albümün kapağında, kitabında, web sitesinde yer alıyor.
Fotoğrafçı Sinan Arslan stüdyo günlerinin tamamında ve iki stüdyoda da, sayısız fotoğraf ve video çekerek olağanüstü bir çabayla albümün görsel tarihini yarattı. Ve Taner Sarf video kurgularını yaptı. Hayalgücü / Ragıp İncesağır desen ve fotoğraflardan harika tasarımlar üretti.
 
UZAKLAR albümünde, söz ve müzikleri ölülerin kayıkçısı/kharoon imzalı 13 şarkı yer almaktadır.
 
Baki Duyarlar’ın düzenlemeleri ve müzik yönetmenliğinde ölülerin kayıkçısı/kharoon albümlerinden Uzun Sürmüş Bir Yas adlı 2. albümün çalışmaları güncel olarak sürmekte ve 3. albüm olarak, Gezemeyen Gezgin de üretim takvimi içinde ön çalışmaları tamamlanmış olarak zamanını beklemektedir. 
Albümdeki Şarkılar;

1- Uzaklarda 
2- Sen Yoksan da 
3- Sensizliğin Tarifi 
4- Çok Geç Olmadan
5- Yas Sevinci
6- Hiçbir Şey Eskisi Gibi Kokmuyor
7- Narin ve Gaddar
8- Aynadaki Pırıltı
9- Sevmeye Zaman Kalsın
10- Gece İçimde 
11- Senin Olsa 
12- Sesini Duymalıyım 
13- Değişmek Üzereyken 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAKİ DUYARLAR - JAZZ ARK

BİLGE GÜNAYDIN - DAYDREAMS

BANU KANIBELLİ & FRİDAYS FOR FUTURE TURKEY - DÜNYA EVİM VE YANIYORSA